Хамас: Няма да удължим примирието

  • 12 август 2014 16:31

  • 968
  • 0
Хамас: Няма да удължим примирието
© gettyimages

"Хамас" обяви днес, че няма да удължи срока на настоящото 72-часово примирие с Израел, предаде ДПА.

Муса Абу Марзук, член на ръководството на радикалната палестинска групировка, обяви в профила си във "Фейсбук", че това е "второто и последно" прекратяване на огъня. Той окачестви като "трудни" непреките преговори в Кайро с Израел за сключване на дългосрочно примирие. По думите на Муса палестинската делегация на преговорите трябва да се върне от тях с договореност, която е очаквана от народа на Газа. Сегашното примирие започна да тече от полунощ през нощта срещу 11 август.

Ройтерс съобщи, че днес следобед израелските и палестинските преговарящи ще подновят консултациите с египетските посредници. "Разногласията между страните са големи и няма напредък в преговорите", каза пред агенцията източник от делегацията на Израел.

В Кайро "Хамас" изисква сваляне на блокадата върху Ивицата Газа, наложена от Египет и Израел след като през 2007 г. "Хамас" завзе със сила властта в тази палестинска територия. Освен това групировката настоява за отваряне на средиземноморското пристанище на Ивицата, което според Израел може да стане само при наличието на постоянен мирен договор с палестинците, припомня Ройтерс.

ДПА цитира очевидци, според които израелски бойни кораби са обстрелвали безлюдна част от крайбрежието на Ивицата Газа. Според тях изстрелите били предупредителни с цел да осуетят опитите на палестинци да нарушат с лодките си морската блокада. От "Хамас" заявиха за телевизия "Ал Акса", че тази стрелба е нарушение на 72-часовото примирие. Военен говорител на Израел каза, че проверява съобщението.

В едномесечната военна операция в Газа са загинали над 1900 палестинци, повечето от които цивилни, отбелязва АП, като се позовава на данни на ООН и палестински източници. Във войната Израел е дал 67 убити, всичките войници с изключение на трима цивилни. 

Последвайте канала на

БТА
968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини