НАТО не вижда повод да се намесва в Ирак

  • 12 юни 2014 19:49

  • 1869
  • 2
НАТО не вижда повод да се намесва в Ирак
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във заяви, че не вижда причина да се намесва в Ирак, след като ислямистки въоръжени бойци овладяха райони в страната и взеха 80 турски граждани за заложници, съобщи БТА.

Расмусен осъди насилието и призова за незабавно освобождаване на заложниците. „Призоваваме похитителите да освободят заложниците незабавно. Нищо не може да оправдае този престъпен акт. Не виждам роля за НАТО в Ирак, но разбира се, ние следим ситуацията внимателно и призоваваме всички замесени страни да спрат насилието“, заяви Расмусен в Мадрид на съвместна пресконференция с испанския министър на външните работи Хосе Мануел Мария-Маргальо.

Постоянните представители в НАТО проведоха вчера спешна среща за ситуацията по искане на Турция.

Джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) заяви в пост в „Туитър“, че е пленила 4500 иракски войници в провинция Салах ад Дин, северно от столицата Багдад. За част от заложниците – 28 турски шофьори, заловени в Мосул, джихадистите от ИДИЛ поискаха откуп от 5 млн. долара. Турската компания-превозвач, за която работят шофьорите, води преговори за освобождаването им.

Междувременно посланикът на Ирак във Франция призова Съвета за сигурност на ООН да одобри допълнителна военна помощ за Багдад, включително въздушна подкрепа и безпилотни самолети, когато се събере в Ню Йорк по-късно днес.

Ясин посочи, че доколкото му е известно, иракското правителство все още не е искало от САЩ да извършат въздушни удари срещу ислямистките въоръжени бойци, които изглежда настъпват към Багдад. „САЩ ще извършат въздушни удари само ако иракското правителство поиска това от тях, а ако това стане, значи е било необходимо“, заяви посланикът.

По думите му изглежда настъплението на ислямистите е спряно и иракски специални сили сега стабилизират ситуацията на север от столицата. „Това, което чух, е, че настъплението им е спряно. Разположени са специални сили и те изпълняват ролята си. Укрепили са Самара и голямата рафинерия в Байджи. Тези два района са стабилизирани“.

„Ситуацията в Ирак е крайно притеснителна и представлява сериозна заплаха за стабилността в целия регион“, заяви говорителят на френското външно министерство Ромен Надал. „Важно е в сегашната ситуация всички иракски политически сили да действат в съгласие и единство“, допълни той.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1869 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.06.18 | 19:09

2
НАТО няма смисъл да се намесва, те каквото искаха го направиха. Унищожиха една държава.
mada faka OBAMA

2014.06.15 | 03:31

1
OOOOO.......... SHTE SE NAMESQT.VINAGI SE NAMESVAT.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини