Вотът в Сирия: Хроника на една предизвестена победа

  • 05 юни 2014 09:34

  • 905
  • 0
Вотът в Сирия: Хроника на една предизвестена победа
© gettyimages

Предизвестената победа на Башар Асад на първите президентски избори в Сирия с повече от един кандидат е водеща тема за чуждите издания.

Победата на Асад беше очаквана от всички въпреки наличието на още двама претенденти за поста. Западът и сирийската опозиция нарекоха изборите фарс. Вотът се състоя само в контролираните от сирийското правителство райони, без големи части на Северна и Източна Сирия, които са в ръцете на бунтовниците. И въпреки това победата на Асад ще засили подкрепата за него и е още едно доказателство, че той няма намерение да се отказва от властта, пише в. "Гардиън".

Никаква изненада в Сирия - Башар Асад беше преизбран за президент, отбелязва лаконично в. "Фигаро". Единственото неочаквано нещо в тези избори беше, че за първи път Асад имаше двама съперници за поста, допълва изданието.

Вчерашният ден, когато Асад постигна своята голяма победа, не беше триумфален за САЩ. Победата показа, че Асад запазва контрола върху властта въпреки 3-годишния бунт срещу него. Тя беше отбелязана с празнична стрелба в Дамаск и дори с ликуване на места в съседен Ливан точно когато американският държавен секретар Джон Кери беше на визита там. Всичко това поражда у американците усещането, че тяхната политика за Сирия и целия регион "дрейфува", посочва в. "Ню Йорк таймс".

В друга коментарна статия изданието отбелязва, че Асад просто режисира преизбирането си за трети 7-годишен мандат. Този фарс, какъвто бяха изборите в Сирия, не заблуди никого, особено като се има предвид, че двамата конкуренти на Асад бяха малко известни и се смятаха за пионки в играта, а международните наблюдатели, избрани от Сирия да следят процеса, идваха от страни като Иран, Русия и Северна Корея, допълва изданието.

Изборите в Сирия бяха една голяма кръгла нула, заяви американският секретар Джон Кери по време на рядка визита в Бейрут. Коментарът му дойде в момент, в който много жители на Дамаск отпразнуваха със заря и изстрели победата на Асад, пише в. "Вашингтон пост".

Последвайте канала на

БТА
905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини