Открити в Либия документи разкриват връзки между ЦРУ и либийското разузнаване

  • 03 септември 2011 07:50

  • 1666
  • 4
Открити в Либия документи разкриват връзки между ЦРУ и либийското разузнаване
©

Открити в правителствена сграда в Триполи архиви съдържат информация за тесни в отношения в миналото между ЦРУ и разузнавателните служби на режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Британският в. "Индипендънт" публикува подобна информация за връзки в миналото между британското и либийското разузнаване.

При управлението на бившия президент на САЩ Джордж У. Буш ЦРУ е предало заподозрени терористи на режима на Кадафи с насоки за въпросите, които да им зададат либийците, пише "Уолстрийт джърнъл", цитирайки документи, които са открити в централата на либийското външно разузнаване.

По това време либийските тайни служби са били ръководени от Муса Куса. Той е бил техен шеф от 1994 до 2009 г., а след това бе външен министър. Куса избяга от режима в Триполи и отиде в Лондон на 30 март.

През 2004 г. ЦРУ е имало "постоянно присъствие" в Либия, сочи бележка на представителя на американската разузнавателна агенция Стивън Капс, адресирана до Муса Куса и открита в архивите на либийските тайни служби.

Бележката започва с "Драги Муса" и е подписана "Стив". Съдържанието й сочи тесни връзки между двете служби, отбелязва вестникът.

Цитиран от вестника американски официален представител припомня, че по онова време Либия се е опитвала да излезе от наложената й от Запада дипломатическа изолация.

"През 2004 г. САЩ бяха успели да убедят либийското правителство да се откаже от програмата си за ядрени оръжия и да помогне при задържането на терористи, които са готвели нападения срещу американци", казва пожелалият анонимност източник.

Архивите са открити от представители на правозащитната организация Хюман райтс уоч, които са дали копия на "Уолстрийт джърнъл".

Последвайте канала на

БТА
1666 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.09.18 | 09:22

4
Еми много ясно! Същото като в Ирак и Афганистан ! Просто един е световния терорист и той се казва САЩ!
New World Order

2011.09.05 | 14:18

3
Говори ти против САЩ, ама скоро ще живееш в американския щат България и ще си много по-добре от сега!
Българан

2011.09.05 | 14:18

2
Еееее не се вживявайте толкова. Чак американски щат... Верно е че на еднодоларовите им банкноти пише NOVUS ORDО SECLORUM, но няма да са американски щатите. Най-вероятно ще се наричат UNITED STATES OF THE EARTH. Още сме далеч от този момент. Нека първо направят третата. Като мине, които останат живи така или иначе ще се обединят. Ние ще сме история. Но както е казал дядо Йоан: последните времена ще са купонджийски. А сега още е криза. Така, че още сме далеч от щатите.
New World Order

2011.09.05 | 14:18

1
Е, то е ясно, че няма да се казват американски щати, просто руснаците няма да го позволят. Но единно световно правителство ще има. Българите я оживеем в ТСВ, я не... тука ще ни използват за бойна площадка, защото за друго държавата ни става. :D

Добави коментар

Водещи новини