Африканският съюз призова за преходно правителство в Либия

  • 26 август 2011 19:18

  • 712
  • 0
Африканският съюз призова за преходно правителство в Либия
© Интернет

Африканският съюз призова за съставяне на представително преходно правителство в Либия, без обаче да признае политическия орган на бунтовниците за единствен легитимен представител на страната, предаде Ройтерс.

"Призоваваме за формиране на преходно правителство, което да включва всички (основни групи от либийското общество), за установяване на конституционна и законова рамка за демократична трансформация на Либия, както и за подкрепа за организирането на избори и процес на национално помирение", се казва в заключителното комюнике на днешната среща на върха на
организацията в столицата на Етиопия Адис Абеба.

Африканският съюз потвърждава решително, че "е с народа на Либия и насърчава всички групи в страната да се съберат и да договорят мирен процес, който ще доведе до демокрация".

В същото време Африканският съюз отказва да признае изрично политическия орган на либийските бунтовници - Преходния национален съвет, за легитимната власт в страната, съобщиха дипломати.

Ройтерс определя тази позиция като неуспех за бунтовниците и припомня за влиянието, което Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия имаше върху Африканския съюз. Той бе един от основните му спонсори и даваше щедри суми на няколко африкански лидери.

На извънредната среща на върха на Африканския съюз присъстваха едва трима държавни ръководители. Двама от тях - президентите на Южна Африка Джейкъб Зума и на Уганда Йовери Мусевени, поддържат открито Кадафи. Зума подчерта на срещата, че Африканският съюз няма да признае Преходния национален съвет за легитимната власт в Либия, докато сраженията продължават.

Обстановката в страната се променя, има боеве, "така че не може ние да се изправим тук и да кажем, че това е легитимното (правителство) сега", аргументира се южноафриканският президент.

Последвайте канала на

712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини