Правозащитници: Измъчват жени в иракските затвори

  • 06 февруари 2014 10:07

  • 1544
  • 0
Правозащитници: Измъчват жени в иракските затвори
©

Хиляди жени са държани незаконно в иракските затвори, където много от тях са подложени на мъчения и малтретиране, включително и на сексуални посегателства, съобщи "Хюман райтс уоч" в доклад, публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Много жени са задържани от месеци или дори години без обвинение преди да се явят пред съдия, а силите за сигурност често ги разпитват за дейността на техни роднини мъже вместо за престъпления, в които самите те са заподозрени. Задържани жени разказали как са били ритани, удряни, провисвани с главата надолу и бити по ходилата, подлагани на електрошокове, заплашвани със сексуално насилие от разпитващите. Някои дори били изнасилвани пред очите на техните роднини и деца. "Тези посегателства срещу жени, които документирахме, в много случаи са централен елемент в сегашната криза в Ирак", заяви висш служител от международната правозащитна организация при представянето на 105-страничния доклад. Изнесените в него факти се базиран на разговори със задържани сунитски и шиитски жени и момичета.

Според "Хюман райтс уоч" огромното мнозинство от намиращите се в иракските арести над 4200 жени обаче са сунити. Тяхното освобождаване е едно от главните искания на сунитите, които започнаха в края на 2012 г. протестна кампания срещу иракското правителство, доминирано от шиити, обвинявайки го, че маргинализира сунитската общност в страната. В доклада иракската правосъдна система се характеризира като слаба и корумпирана. Обвиненията често се базират на изтръгнати с принуда признания, а съдебните процедури са далече от международните норми. "От тежките пороци на иракското наказателно правосъдие страдат и мъжете, и жените, но жените носят двойно по-тежко време заради второкласния си статут в иракското общество", се подчертава в доклада.

Говорител на иракското министерство на човешките права нарече изнесените в документа факти "твърде изопачени", но призна, че в третирането на жените затворнички от силите за сигурност "има някои незаконни практики" и се работи за тяхното отстраняване.

Последвайте канала на

БТА
1544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини