Не бързайте да наричате Асад престъпник, призова Медведев

  • 23 януари 2014 07:54

  • 1478
  • 2
Не бързайте да наричате Асад престъпник, призова Медведев
© Getty Images/Guliver

Сирийският президент Башар Асад не трябва априори да бъде обявен за престъпник и да бъде игнориран, заяви вчера в интервю за Си Ен Ен руският премиер Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ние не можем да обявим същия този Асад за престъпник. Асад е действащ държавен глава и е невъзможно да бъде игнориран. Обстановката в страната е много сложна", каза Медведев в отговор на въпрос дали сирийският президент е виновен в извършване на престъпления.

Премиерът напомни, че както са го учили в университета, "всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона. Това е т.нар. презумпция за невиновност", отбеляза Медведев и добави, че според него тя трябва да се разпространява върху всички - и обикновените хора, и ръководителите.

По думите на руския премиер, "режимът и отделни негови лица може да бъдат подведени под отговорност само ако в установен ред, международен съд, създаден от ООН или друга инстанция, докаже факта на извършване на международни престъпления".

Медведев отново обърна внимание, че в Сирия се води гражданска война и в нея са виновни всички сили, съществуващи в страната.

"Аз не идеализирам Асад и впрочем както аз, така и президентът Путин сме казвали, че Асад не е сред нашите стратегически партньори. С Асад дружаха преди всичко наши колеги и партньори от Европа", отбеляза руският премиер в интервюто за Си Ен Ен, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2014.03.26 | 02:31

2
бе той и Хитлер е бил държавен глава?!
da,ama ne

2014.02.03 | 10:40

1
не ми стана ясно защо обикновените, хора, да носят отговорност,колкото президент, хайде още веднъж направете рокадо с путин и да видим какво ще ти бъде приоритет за в бъдеще сирия или русия

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини