Башар Асад въртял алъш-вериш с Ал Кайда

  • 21 януари 2014 09:09

  • 1672
  • 2
Башар Асад въртял алъш-вериш с Ал Кайда
©

Сирийският президент Башар Асад е съфинансирал и си е сътрудничил с Ал Кайда в сложна двойна игра, въпреки че терористите се сражават срещу властта в Дамаск, пише  "Дейли телеграф". 

Изданието се позовава на твърдения от западни разузнавателни служби, бунтовници и дезертьори от Ал Кайда. "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) и дори по-крайната "Ислямска държава в Ирак и Леванта", двете свързани с Ал Кайда групировки, които действат в Сирия, са били финансирани чрез продажба на петрол и газ от находища под техен контрол и чрез режима, казват разузнавателни източници, пожелали анонимност.

Според бунтовници и дезертьори режимът също така е освободил затворници екстремисти, за да подсили джихадистките редици за сметка на умерените бунтовнически сили. Целта била да се убеди Запада, че въстанието е подкрепяно от ислямски екстремисти, включително Ал Кайда, като начин да пресече западната подкрепа за бунта.

Твърденията на западните разузнавателни източници са отчасти в отговор на исканията на Асад фокусът на мирните преговори, които трябва да започнат утре в Швейцария, да се измести от смяна на управлението му към сътрудничество срещу Ал Кайда във "войната с тероризма".

Последвайте канала на

БТА
1672 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
стамат

2014.01.27 | 16:55

2
а бе вие в този сайт модератори ли сте администратори ли сте луди ли сте. Това са пълни глупости. То не бяха, че Асад избивал собственият си народ. Сега пък играел с терористите. Още не сме с толкова промити мозъци...
1111

2014.01.27 | 16:54

1
Нищо чудно. Нали беше приятел на Кери и Израел, те също финансират Ал Кайда.

Добави коментар

Водещи новини