Приносът на Ариел Шарон към Израел бе почетен на официална церемония (снимки)

  • 13 януари 2014 12:03

  • 1269
  • 1
Приносът на Ариел Шарон към Израел бе почетен на официална церемония (снимки)
© gettyimages

"Ариел Шарон остави видим отпечатък върху всяко важно политическо и военно събитие в израелската история", каза израелският президент Шимон Перес в речта си на официалната възпоменателна церемония за Шарон, цитирана от ДПА.

Церемонията, на която присъстваха високопоставени политици от Израел и света, се състоя тази сутрин пред Кнесета (сградата на парламента) в Ерусалим. Премиерът Бенямин Нетаняху нарече Шарон един от най-големите военни и политически лидери на Израел, определяйки го като "прагматик" и представител на "поколението на основателите" на държавата. "Не винаги бях съгласен с Арик и той не винаги беше съгласен с мен, но когато той участваше в моето правителство и когато аз участвах в неговото, работехме в сътрудничество в името на сигурността и икономиката на Израел", каза Нетаняху. Премиерът подчерта, че Израел ще продължи да се бори с тероризма и ще направи всичко възможно да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

Церемонията се състоя на площадката пред Кнесета, където бе изложен ковчегът на Шарон, покрит със синьо-бялото израелско знаме. В церемонията има както граждански, така и военни елементи, тъй като Ариел Шарон имаше военен чин - беше генерал-майор. Сред високопоставените лица, които присъстваха на церемонията, бяха американският вицепрезидент Джо Байдън, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Израел, и бившият британски премиер Тони Блеър в качеството му на специален пратеник за Близкия изток. Там бяха също председателят на руската Дума Сергей Наришкин и чешкият премиер Иржи Руснок.

Семейството на Шарон е представено от двамата му сина и двамата му внуци. Ариел Шарон ще бъде погребан в 14 ч българско време с военни почести в семейното си имение в южната част на Израел, близо до ивицата Газа.

Последвайте канала на

БТА
1269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.16 | 14:54

1
КЪМ ЕВРЕИТЕ ПО ЕВРЕЙСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯМЕ!

Добави коментар

Водещи новини