Въведоха полицейски час в иракаски град

  • 29 декември 2013 08:06

  • 676
  • 0
Въведоха полицейски час в иракаски град
©

При нападение на екстремисти в град Тикрит, административен център на северната иракска провинция Салах ад Дин, загина служител от специалните полицейски части СУАТ, съобщи БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС.

Телевизия "Ас Сумария" съобщи,че ислямисти са открили огън по полицейски автомобил, дежурящ на търговски площад в града. Според телевизията подобно нападение е извършено същия ден и в района на Джазира (на 15 западно от Тикрит), където също загина полицай, а трима негови колеги бяха ранени. Сунитски радикали обявиха "лов" на полицаи от спецчастите, след като бойци от елитното подразделение на силите за сигурност арестуваха вчера в град Рамади депутата от иракския парламент Ахмад ал Алуани. При завързалата се престрелка с охраната на политика беше застрелян брат му, а 12 телохранители бяха ранени.

Водачът на сунитското племе дулейм Али Хатем Сулейман обяви готовност да започне бойни действия срещу правителствените сили. Заради засилилото се напрежение съветът на провинция Салах ад Дин обяви, че въвежда в Тикрит безсрочен полицейски час. Според очевидци в обхванатите от вълнения сунитски градове Рамади, Фалуджа и Тикрит се струпва войска, под контрол са поставени ключови пътни артерии.

Обстановката в населените със сунити райони в Ирак рязко се изостри след решение на премиера Нури ал Малики да забрани от следващата седмица антиправителствените демонстрации в сунитски селища в провинции Анбар и Салах ад Дин. Градските площади не  бива да се превръщат в арена на междуособици, заяви премиерът. Той каза, че положението на площадите е станало абсолютно недопустимо, и че главатарите от Ал Каида използват вълненията в сунитските градове за свои цели.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини