Ясер Арафат най-вероятно е починал от естествена смърт

  • 03 декември 2013 20:19

  • 1032
  • 2
Ясер Арафат най-вероятно е починал от естествена смърт
©

Екип от френски учени, които проучват причините за смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат през 2004 г., посочват, че най-вероятно той е починал от естествена смърт. Това пишат френски медии, цитирани от БиБиСи.

Учените са заключили, че Арафат е починал вследствие на инфекция. По-раншен доклад на швейцарски учени констатираше, че в тялото му са намерени прекомерни количества полоний, химичен елемент, който е 300 пъти по-радиоактивен от урана. Това наля вода в мелницата на теорията, в която отдавна са убедени много палестинци, а именно че Арафат е бил отровен, пише news.bg.

Официалните медицински заключения сочат, че той е починал от инсулт в резултат от смущения в кръвта. Френските доктори не са в състояние към момента да определят какво е причинило проблемите с кръвта.

Тялото на Арафат беше ексхумирано през миналата година на фона на продължаващите твърдения, че е бил убит. Много палестинци обвиняват Израел, че седи зад неговата смърт, нещо, което Израел винаги е отричал.

През юли 2012 документален филм на телевизия „Ал Джазира" разкри, че швейцарските учени са открили „значителни" следи от силно радиоактивен и токсичен материал върху личните вещи на Арафат, дадени на вдовицата му след смъртта му, включително и върху неговата запазена марка - емблематичното покривало на главата.

Вдовицата на Арафат пожела палестинската власт да ексхумира останките му, за да се разкрие истината. Тя също така е подала граждански иск в парижки съд, твърдейки че съпругът й е бил убит от неназован „извършител X". Френските прокурори започнаха разследване за убийство през август 2012-та.

Миналия месец експерт по съдебна медицина коментира, че нивата на полоний, открити в тленните останки на Арафат от швейцарските учени, са били между 18 и 36 пъти по-високи от нормалното. Въпреки това швейцарските учени заявиха, че на базата на техните констатации не може категорично да се каже и докаже, че Арафат е бил отровен.

Швейцарците подчертават също така, че не са били в състояние да достигнат до по-категорично заключение заради: 1. Времето, което е изтекло от смъртта на Арафат; 2. Ограничените проби от останките, които са на разположение; 3. Обърканата „верига на контрол" на някои от пробите от тялото на палестинския лидер.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1032 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.12.07 | 22:07

2
dali my malko arsen ......
съгласен

2013.12.05 | 21:33

1
Искат да кажат, че е напълно естествено евреин да те отрови!

Добави коментар

Водещи новини