Путин: Западът да убеди сирийската опозиция да участва в мирните преговори

  • 22 ноември 2013 16:07

  • 1416
  • 1
Путин: Западът да убеди сирийската опозиция да участва в мирните преговори
©

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 заяви днес, че западните държави трябва да убедят сирийската опозиция да участва в предложените преговори с правителството на президента Башар Асад в Женева и изрази надежда, че конференцията ще се състои "колкото е възможно по-скоро", предаде Ройтерс.

Русия пое отговорността да убеди сирийското ръководство. Ние изпълнихме нашата част от работата. От нашите партньори зависи да убедят опозицията да направи същото, каза Путин на съвместна пресконференция с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган след заседанието на Съвета за сътрудничеството на високо равнище между Русия и Турция. Но ние също не седим със скръстени ръце и в тази част предложихме на лидерите на сирийската опозиция да се съберат в Москва и да проведат допълнителни консултации, добави Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза, че е говорил по този въпрос с турския премиер Ердоган по време на преговорите, а по телефона - с краля на Саудитска Арабия, с президента на Иран и с президента на Сирия. Русия и Турция се договориха да работят заедно за търсене на приемливи решения на сирийския въпрос, включително и от хуманитарен характер, посочи Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Въпросът е в това кой е виновен за тази трагедия и тук може да има различни оценки. Но никой не спори, че днес на територията на Сирия воюват фундаменталистки групировки, изтъкна руският президент. Той добави, че не трябва да се забравят страданията на мирното население. Ние подробно говорихме на тази тема и аз споделям загрижеността по този проблем, подчерта Путин.

В крайна сметка ние имаме общи цели - примирие. Ние се договорихме, че ще работим заедно за търсене на приемливо решение. Това се отнася и до проблемите от хуманитарен характер, посочи руският президент.

Последвайте канала на

БТА
1416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.24 | 13:31

1
Не сирийската опозиция, а да си укротят терористите!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини