Ирак избра Заха Хадид да прави сградата на новия парламент в Багдад

  • 18 ноември 2013 17:41

  • 2726
  • 1
Ирак избра Заха Хадид да прави сградата на новия парламент в Багдад
©

Нова сграда на иракския парламент за над 752 млн. евро ще бъде изградена в Багдад.

Изпълнител на проекта ще е студиото на известната Заха Хадид Zaha Hadid Architects (ZHA), която по произход е иракчанка. Предложението на ZHA беше избрано, въпреки че беше класирано на трето място в международния конкурс за дизайна на бъдещата постройка. Победител в надпреварата стана друга базирана в Лондон архитектурна компания – Assemblage, пише dnevnik.bg.

Студиото на Заха Хадид обаче вече работи по проекта за небостъргач на Централната банка на Ирак и според непотвърдена информация прави плановете за нов национален музей на страната.

Блумбърг припомня, че Заха Хадид е родена в Багдад, но не е посещавала родината си цели 30 години. Нейният баща – Мохамед Хадид, през 50-те години е бил лидер на опозиционната Национал-демократическа партия.  

Според запознати проектът на Заха Хадид, който все още не е представен официално, е вдъхновен от възвишенията край река Ефрат. Новата сграда трябва да бъде вдигната върху имот от 20 ха, първоначално предвидени за изграждането на джамия.

Сключването на договор със Заха Хадид въпреки третото място на проекта й предизвика дискусии в архитектурните среди, още повече че вече два проекта, спечелени от иракчанката, се преразглеждат заради твърде високата им цена – това за новия национален стадион на Япония в Токио и за нова сграда на опера в Кардиф.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2726 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.18 | 19:37

1
ПЕЧЕЛИ ЗАЩОТО Е КАДЪРНА!

Добави коментар

Водещи новини