Западът и Иран са близо до историческо споразумение по ядрения въпрос

  • 08 ноември 2013 09:15

  • 966
  • 0
Западът и Иран са близо до историческо споразумение по ядрения въпрос
©

След години на безплодни преговори Западът и Иран са на прага на споразумение, което би замразило ядрената програма на Техеран в замяна на облекчаване на част от икономическите санкции срещу него, пише в. "Ню Йорк таймс".

Ако всичко върви добре, евентуалният пакт може да бъде обявен по-късно днес, заявиха ирански представители, цитирани от изданието.
Въпреки това обаче се задълбочават различията между САЩ и някои от принципните им съюзници по евентуалното споразумение, което се приветства от американското правителство като възможен пробив за излизане от безизходицата по иранския ядрен въпрос, но се отхвърля от критиците като ход за печелене на време, който би оставил непокътната сърцевината на иранската ядрена програма, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Според източник, цитиран от британския в. "Дейли телеграф", САЩ са предложили краткосрочна сделка с Иран, която би му позволила да продължи да обогатява уран на ниски нива. Американските преговарящи искат шестмесечно замразяване на иранската ядрена програма, което да даде време за окончателно споразумение, но има опасност условията на сделката да предизвикат враждебна реакция от страна на Израел и американския Конгрес.

Независимо от своя мащаб, евентуално споразумение между Иран и Запада би представлявало исторически пробив в десетилетния дипломатически спор, белязан от парализа и недоверие, изтъква британският в. "Гардиън". Ако бъде успешно, то може доста да допринесе за намаляване на напрежението в Персийския залив и да снеме заплахата от нова война в Близкия изток, коментира изданието.

Американският държавен секретар Джон Кери, който е на посещение в Близкия изток, е готов да замине за Женева за евентуално обявяване на споразумение по иранския ядрен въпрос, пише в. "Вашингтон пост". Висш представител на Държавния департамент, цитиран от изданието, каза, че Кери ще се присъедини към преговорите в Швейцария, "за да помогне за изглаждане на различията". Но според други служители, запознати с въпроса, държавният секретар няма да ходи в Женева, освен ако не е почти сигурно, че ще има споразумение. Очаква се поне някои от колегите на Кери от другите пет световни сили, преговарящи с Иран, да присъстват на евентуалното обявяване на споразумение, което би включвало най-значителните ограничения върху иранската ядрена дейност от десетилетие, посочва вестникът.

Последвайте канала на

БТА
966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини