Разговорите за иранската ядрена програма завършиха без изявления

  • 31 октомври 2013 21:50

  • 1080
  • 0
Разговорите за иранската ядрена програма завършиха без изявления
©

Завърши двудневната среща между Иран и шестте световни сили, състояла се във Виена на ниво експерти и посветена на иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.

Засега няма информация дали е бил постигнат напредък към сключване на споразумение. Целта на двудневната среща бе да се подготви следващия кръг от преговори, който е на 7 и 8 ноември. Надеждите за положително развитие на водените отдавна разговори се свързват с избирането през лятото за президент на Иран на Хасан Рохани, смятан за прагматик. Рохани освен това е бил главен ирански преговарящ по темата за ядрената програма на Техеран.

Западни дипломати се надяваха, че на завършилите преговори ще може да се очертаят контурите на някакво предварително споразумение. Идеята е Иран да се съгласи да не обогатява уран до по-високи нива, позволяващи производство на ядрени оръжия, а в замяна Западът да облекчи наложените му санкции. Но непосредствено преди разговорите във Виена се чуха предупреждения, че все още не е постигната такава договорка. Участниците в приключилата днес двудневна среща, която протече при закрити врата, на излизане от залата отказаха да дадат някакви сведения за разговорите си. Майкъл Ман, говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., която участва в срещата, каза само, че целта е била да се обсъдят "различни технически въпроси и да се подготви следващия кръг от преговори в Женева".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини