Башар Асад бяга в Испания

  • 15 август 2011 13:02

  • 1449
  • 0
Башар Асад бяга в Испания
© gettyimages

Мадрид е предложил на Асад изход от кризата и убежище за семейството му, пише испанско издание, цитирано от БТА.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро е изпратил през юли "тайно" в Сирия своя специален съветник Бернардино Леон, който да предложи на президента Башар Асад план за изход от кризата, а на семейството му - убежище. Според изданието Турция също е подкрепила тази инициатива. Бернардино Леон, който е и специален пратеник на Европейския съюз в региона, пристигнал в Сирия инкогнито и предложил конференция в Мадрид, за да бъде сложен край на насилието, отнело живота на стотици, пише всекидневникът "Паис", който се позовава на източници, близки до емисаря.

Според изданието, Леон е пътувал сам, без да използва дипломатическия си паспорт. Явно обаче не е постигнал успех. "Впечатлението ми е, че той няма да направи никакви сериозни отстъпки", споделил Леон след завръщането си според "Паис", който цитира дипломат, пожелал анонимност. Според дипломата предложенията на пратеника са били обезсмислени от решението на Асад да смаже сирийската опозиция, която се стреми единствено към сваляне на режима.

Очаква се в четвъртък Съветът за сигурност на ООН да обсъди на специално заседание въпроса за човешките права в Сирия и спешната хуманитарна ситуация в страната, отбелязва агенцията.

От началото на сирийските протести на 15 март са убити близо 1500 цивилни и над 400 души от силите на реда, сочат изчисления на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Последвайте канала на

БТА
1449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини