Иран отваря нови хоризонти за ядрената си програма (обновена)

  • 15 октомври 2013 12:34

  • 1724
  • 0
Иран отваря нови хоризонти за ядрената си програма (обновена)
©

Иран е предал абсолютно нов план за ядрената си програма, предаде Интерфакс.

Днес в Женева започна поредният кръг от преговори между Техеран и представителите на Шесторката, която включва политици от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия) и Германия. Високопоставен чиновник от Ислямската република заяви пред журналисти в швейцарския град: Ние имаме абсолютно нов план, който няма нищо общо с предишните предложения. Документът със заглавие "Да сложим край на ненужната криза и да отворим нови хоризонти" предполага решението на проблема по етапи. "В рамките на шест месеца, най-много – година, цялото напрежение около кризата може да бъде премахнато и преговорите да се водят в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е отбелязали представителят на Иран.

Според него Техеран разчита на това, че никоя от страните няма възпрепятства на преговорите по ядрената програма. "Иран разчита, че повече преговорите между Иран и шесторката няма да бъдат отлагани. Това само ще подкопае доверието сред участниците в разговорите. Очакваме ответна реакция", е допълнил източникът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Въпреки новината наблюдатели не очакват съществен пробив в преговорите, които ще продължат два дни в Женева, коментира Би Би Си.

САЩ  и техни съюзници в Европа и Близкия Изток смятат, че Иран разработва ядрено оръжие и заради това наложиха санкции върху търговията с основната експортна стока на азиатската държава – течните горива. Техеран, от своя страна, упорито подчертава за изключително мирния характер на програмата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини