Експертите започват унищожаването на химическия арсенал на Сирия

  • 01 октомври 2013 08:46

  • 928
  • 1
Експертите започват унищожаването на химическия арсенал на Сирия
©

Международният екип за унищожаване на химическите оръжия пристига в Дамаск днес, ден след като експертите на ООН, разследващи химическите атаки в страната, приключиха работата си, съобщава "Франс прес".

Екипът от 20 инспектори от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия ще приложат приетата от ООН резолюция за унищожаване на химическия арсенал.

Операцията по унищожаването на химическите оръжия на Сирия до средата на 2014 година ще бъде една от най-големите и опасни по рода си.

Екипът от Организацията за забрана на химическите оръжия пристигнаха вчера в Бейрут. Той не може да се придвижи със самолет до Сирия, тъй като пътят от летището и града е сцена на редовни сблъсъци между армията и бунтовниците.

Смята се, че Сирия притежава повече от 1000 тона зарин, иприт и други химически оръжия, които са съхранявани в около 45 обекта в страната.

В същото време екипът на ООН, който приключи втората си мисия в Сирия в рамките на два месеца, се очаква да представи окончателния доклад за използването на химически оръжия в близкоизточната страна в края на октомври.

Миналият месец инспекторите представиха доклад, който потвърждава използването на зарин на 21 август до Дамаск.

Последвайте канала на

Весела Найденова
928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.03 | 22:08

1
Храненика на руснаците--Башар Асад нали твърдеше, че не притежава химически оръжия . Може ли един президент да лъже като циганин ?

Добави коментар

Водещи новини