Асад обеща да спазва резолюцията на ООН

  • 29 септември 2013 17:55

  • 781
  • 0
Асад обеща да спазва резолюцията на ООН
©

Сирия ще спазва условията на Съвета за сигурност във връзка с химическите оръжия. Това е заявил президентът Башар Асад в интервю за италианска медия, цитирана от Ройтерс.

По-рано и външният министър на Сирия Уалид Муалем заяви готовността на страната му да спазва условията на резолюцията, приета от СС на ООН.

В документа се подчертава, че ако Дамаск не изпълни указанията за предаване на химическите си оръжия ще се приложи глава 7 от Устава на ООН, според която може да се използва и военна сила.

Асад заявява обаче, че макар Дамаск да е готов да унищожи химическите си оръжия, въоръжената опозиция затруднява достъпа до местата, където то се съхранява.

Запасите от тези оръжия са разпръснати на над 50 пункта в страната. Как да се доберем до местата в присъствието на терористи, готови да поставят на пътя ни всякакви препятствия, пита Асад.

Той е катогоричен обаче, че в рамките на "Женева-2" няма да води преговори с въоръжената опозиция, ако тя не предаде оръжие.

Ако бунтовниците са въоръжени, то те са терористи, а не опозиция, изтъква сирийският президент. Ние не можем да дискутираме нито с терористи, нито с Ал Кайда, или пък с тези, които са за военна намеса в Сирия, подчертава Асад.

Той гарантира обаче, че, ако бунтовниците предадат оръжие, то диалогът с тях може да бъде проведен.

Последвайте канала на

Весела Найденова
781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини