Роухани призова Израел да се присъедини към ядреното споразумение

  • 27 септември 2013 21:41

  • 1034
  • 0
Роухани призова Израел да се присъедини към ядреното споразумение
©

Иранският президент Хасан Роухани заяви, че "никоя държава не трябва да притежава ядрени оръжия" и Израел трябва да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрени оръжия, както Техеран е направил още преди много време.

Изявлението на иранския лидер дойде по време на специална конференция за разоръжаването в рамките на сесия от Общото събрание на ООН, пише австралийският в. "Сидни морнинг хералд".

В речта си Роухани опита да представи Иран като миролюбива страна, която винаги се е противопоставяла на милитаризирането на ядрената енергия, въпреки подозренията от страна на САЩ, Израел и други страни, че ислямската държава тайно се стреми да създаде ядрено оръжие.

Роухани явно иска да изпрати послание, че е разумен, практичен лидер, който се различава от своя експресивен предшественик, Махмуд Ахмадинеджад, и който иска спешно да реши продължителните спорове на Иран със Запада, най-вече по ядрения въпрос.

По-късно иранският лидер заяви пред репортери, че неговата страна никога няма да се отклони от своите обещания и поясни, че Техеран ще предложи нов план на групата 5+1 на срещата, която ще се състои идния месец в Женева.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини