ООН и Сирия: Има сделка

  • 27 септември 2013 09:19

  • 1167
  • 0
ООН и Сирия: Има сделка
©

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай) се споразумяха за резолюция, която ще изисква от Сирия да се откаже от химическите си оръжия, но няма да предполага автоматично налагане на наказателни мерки, ако Дамаск не се съобрази с решението, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Споразумението е компромис между САЩ, съюзниците им и Русия за начина на прилагане на резолюцията, въз основа на която се очаква да бъдат унищожени сирийските химически оръжия. Ако това споразумение бъде одобрено от Съвета за сигурност, то ще е най-значимата международна инициатива във връзка с гражданската война в Сирия. Сделката ще е също така доказателство за забележителната промяна в политиката на американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, който само допреди няколко седмици настояваше за военен удар срещу Сирия, а после прие руското предложение за унищожаване на сирийските химически оръжия, посочва изданието.

Договорената резолюция предвижда, в случай че сирийското правителство или бунтовниците не изпълнят задълженията си по премахване на химическите оръжия, Съветът за сигурност да наложи мерки съгласно седма глава от Устава на ООН, към която се прибягва при налагане на санкции или одобряване на употреба на сила, отбелязва американският в. "Вашингтон пост".

За да се приложат обаче такива мерки, е необходимо да се гласува още една резолюция на Съвета за сигурност, а се очаква, че Русия ще блокира всяко предложение за употреба на сила и ще се противопостави на налагането на строги санкции, изтъква вестникът.

САЩ определиха споразумението като много важно. Служител на Държавния департамент го нарече "историческо и безпрецедентно" и каза, че то е "пробив, постигнат след тежка дипломатическа битка", пише британският в. "Гардиън". Все пак, за да бъде договорена резолюцията, САЩ трябваше да направят отстъпка, така че формулировката на текста да не попада в обхвата на седма глава от Устава на ООН. Освен това в резолюцията не се казва кой носи вината за химическата атака на 21 август край Дамаск, при която загинаха стотици хора и която доведе до изостряне на напрежението около конфликта в Сирия, посочва вестникът.

Западни и руски служители продължават да изказват противоречиви мнения за механизма на прилагане на резолюцията, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Руски дипломати заявиха, че са се съгласили само да бъдат обсъдени евентуални действия срещу сирийския президент Башар Асад на по-късен етап, в случай че той не спази графика за предаване на химическите оръжия. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че проекторезолюцията не предвижда налагане на мерки по смисъла на седма глава от Устава на ООН. Според западен дипломат обаче в текста всъщност се говори за налагане на мерки съгласно седма глава в случай на несъобразяване с договорените условия. Дипломатът намекна, че това означава икономически санкции, а не военна намеса, посочва вестникът.

Последвайте канала на

БТА
1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини