Сирийските ислямисти отстреляха външната опозиция

  • 25 септември 2013 13:07

  • 1337
  • 2
Сирийските ислямисти отстреляха външната опозиция
©

Сирийските ислямисти отказаха да признаят базираната в чужбина Национална коалиция на опозиционните и революционни сили (НКОРС), предаде ИТАР-ТАСС.


Организацията, обединяваща 13-те най-големи и най-влиятелни биещи се срещу режима на Башар Асад групировки, разпространи специално комюнике. В документа се посочва: НКОРС и нейният премиер Ахмад Туме не са наши представители. Ние не признаваме нито организацията, нито нейния ръководител. Сред отцепилите се от прозападната опозиция срещу Дамаск, влизаща в Сирийската свободна армия (ССА), участват бригадата "Ат-Таухид", отговорна за района на град Алеппо, и терористичната групировка "Джебхат ан Нусра", която е пряко свързана с Ал Кайда. Освен това към радикалните ислямистите са се присъединили обединението "Ахрар Аш-Шам" и наскоро излязлата от ССА "19-а дивизия".

Ислямистите призоваха всички политически и въоръжени групи да се обединят на основата на исляма и да се ръководят от нормите на шариата, който е единствен закон в страната и ръководство за дейността на опозицията. Противопоставянето на между прозападните сили и радикалните мюсюлмани може да се превърне в истинска война, коментира агенцията. Около граничния с Турция град Аазаз наскоро имаше ожесточени боеве между свързаната с Ал Кайда Ислямска държава на Ирак и Левант (Източното Средиземноморие) и влизаща в състава на ССА блигада Северна буря. Битките се водиха за разположения наблизо ГКПП Баб ес Салам, през който минават доставките за бунтовниците. Боевете завършиха с победа на ислямистите.

Руската медия припомня за вече продължаващите почти месец боеве в сирийските райони, населени с кюрди. В северната част на разкъсваната от гражданска война близкоизточна страна срещу ислямистите се броят не само отделни кюрдски отряди, но и кюрдската бригада в състава на ССА. По време на боевете около два пункта, около които се добива нефт кюрдите са били подпомогнати от военновъздушните сили на правителството.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1337 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
:-)

2013.09.27 | 21:39

2
Айде сега САЩ да обясни как ще дава оръжие на Ал Кайда
съд за лъжците

2013.09.27 | 21:39

1
нали опозицията била уж демократична ето дириктно разобличаване на лъжите на Обама и сие и то дириктно от подкрепяните от тях ислямисти става ясно че САЩ подкрепят доказани терористи свързани със алкайда и радикални ислямисти а уж се борят срещу тероризма пълна лицемерщина

Добави коментар

Водещи новини