Мохамад Хатами: Западът не бива да обръща гръб на дипломацията

  • 24 септември 2013 09:55

  • 938
  • 0
Мохамад Хатами: Западът не бива да обръща гръб на дипломацията
©

Този път Западът не бива да обръща гръб на дипломацията, заявява бившият ирански президент реформист Мохамад Хатами в статия в британския в. "Гардиън", цитирано от БТА.

Днес, когато президентът на Ислямска република Иран Хасан Рохани ще говори пред Общото събрание на ООН, декларирайки, че Иран иска да води градивна външна политика, аз, казва Хатами, си припомням опита си като президент на тази велика страна и собствените си усилия да насърча диалога между държавите, а не враждебността.

Днес Близкият изток се е превърнал в център на нови политически, социални и идеологически сили, както и в място на сътрудничество и конфликти със сили, които не са от района.

Почти всички проблеми, пред които са изправени Близкият изток и Северна Африка днес, имат международни последици. Иранският ядрен въпрос е един от тях. За да бъде успешен, диалогът трябва да се води на езика на политиката и дипломацията. Подходът на благоразумие и надежда на президента Рохани е практическо изражение на идеята за диалог между страните в областта на политиката, а това е по-необходимо от всякога във време когато нови и нови политически кризи създават заплаха за глобална катастрофа, предупреждава Хатами в статията си в "Гардиън".

Винаги е полезно да бъдеш предпазлив, когато имаш работа с дипломатически застой, продължаващ няколко десетилетия, особено когато става въпрос за Иран, когато има голяма опасност от изопачаване и недоразумения - и от двете страни, отбелязва в. "Индипендънт".

Новият президент дава окуражаващи признаци. Освободени бяха политически затворници, разменена бе кореспонденция с американския президент. Хасан Рохани дори поздрави по-рано този месец иранските евреи за тяхната Нова година. А най-важно от всичко е, че с ясно изразената подкрепа на аятолаха, както каза самият Рохани, той възложи решаването на въпроса за ядрената програма на умерен бивш дипломат с дългогодишни връзки със САЩ. Речта на Рохани пред ООН днес може да е шанс за него да се срещне с Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Може да е само ръкостискане, но това ще е първата среща между американски и ирански президент след свалянето на шаха през 1979 г., подчертава британският всекидневник.

Загадъчният ирански лидер засега подкрепя нормализирането на отношенията, пише в. "Ню Йорк таймс". Това е звездният миг на Хасан Рохани.

Хит в ООН, новият ирански президент е зает да дава интервюта за подбрана публика, а може да успее да се срещне и с президента Обама. Ако се стигне до такава среща, тя ще е първата на толкова високо равнище от революцията от 1979 г. насам. Но когато днес Рохани се се обърне към света, той ще го направи и като предан представител на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей - най-висшата инстанция зад най-новата дипломатическа офанзива на Техеран за спечелване на благоразположението на международната общност.

За изненада на масата иранци тази година аятолах Хаменей изглежда подкрепи дипломатическото настъпление на Рохани. Вчера, като нов израз на подкрепа за Рохани, Иран съобщи, че е освободил 80 политически затворници. Въпросът за мнозина сега е какви възможности за дипломация ще допусне върховният лидер преди да оттегли подкрепата си за Рохани, пита вестникът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини