Сирийски бунтовнически групировки постигнаха примирие

  • 20 септември 2013 14:23

  • 1545
  • 0
Сирийски бунтовнически групировки постигнаха примирие
©

Групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и Сирийската свободна армия (ССА) сключиха споразумение за примирие в Азаз, в северната част на Сирия, който бе превзет в сряда от джихадистката групуровка, свързана с Ал Кайда, съобщи БТА, цитирайки АФП.

Споразумението бе постигнато с подкрепата на бригадата "Ат Таухид", базирана в Алепо, която е под командването на ССА - военното крило на Коалицията на сирийската опозиция, посочи Сирийският център за правата на човека. Двете страни по споразумението ИДИЛ и "Батальона на северната буря", който също е под контрола на ССА, поемат ангажимент за незабавно прекратяване враждебните действия и взаимна размяна на затворници. По силата на споразумението, бригадата "Ат Таухид" заема функцията на посредник между двете групировки, които приеха арбитраж от смесена комисия. Функцията й ще бъде да реши проблемите, които могат да се появят между тях, твърди Сирийският център за правата на човека.

Бойци на ИДИЛ завладяха в сряда вечерта Азаз, което предизвика гнева на част от жителите на града и възмущението на Коалицията на сирийската опозиция, която обвини джихадистката групировка, че се отклонява от борбата срещу режима, за да наложи своето влияние в освободените територии. За първи път коалицията се опълчва толкова силно на ислямистка групировка. Досега тя действаше съвместно с радикалните ислямисти, които също се борят срещу властта в Дамаск.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини