Иран освободи правозащитната активистка Насрин Сотуде

  • 18 септември 2013 20:17

  • 785
  • 0
Иран освободи правозащитната активистка Насрин Сотуде
©

Иран освободи адвокатката и правозащитна активистка Насрин Сотуде, предадоха световните агенции, предаде БТА.

През септември 2010 г. Сотуде бе осъдена на 11 години затвор и 20 години забрана да упражнява професията си за разпространяване на пропаганда срещу ислямското висше държавно ръководство. През декември тя и иранският кинорежисьор Джафар Панахи получиха съвместно наградата "Сахаров" за свободомислие от Европейския парламент.

Панахи има присъда от 6 години затвор и 20-годишна забрана да работи по филми или сценарии и да дава интервюта, които съдът би сметнал за заплаха за националната сигурност.

Сотуде е една от десет освободени снощи затворници, очаква се и други хора да бъдат освободени, съобщи източник от иранското реформаторско движение. Освободените са били задържани по време на протестите срещу спорното преизбиране на предишния президент Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г.

Според източника освобождаването на Сотуде е свързано с речта, която иранският президент Хасан Рохани ще произнесе в Общото събрание на ООН. Рохани е смятан за умерен представител на религиозното течение в Иран. Той бе избран за президент на 14 юни благодарение на подкрепата на реформаторите, които призоваха за освобождаване на противниците на Ахмадинеджад.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини