Бан Ки-мун: Използването на химическо оръжие в Сирия е военно престъпление

  • 16 септември 2013 21:15

  • 1414
  • 2
Бан Ки-мун: Използването на химическо оръжие в Сирия е военно престъпление
©

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун окачестви като военно престъпление използването на химически оръжия в Сирия, потвърдено от екпертен доклад, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници, предаде БТА.

В изказване пред Съвета за сигурност Бан Ки-мун настоя на отговорните за деянието да се потърси сметка и поиска Съветът да предвиди "последствия", ако Дамаск не изпълни договорения от Москва и Вашингтон план за унищожаване на химическия му арсенал.

"Настоятелно моля Съвета за ясна резолюция", заяви Бан.

Позовавайки се на руско-американското споразумение за химическо разоръжаване на Сирия, сключено в събота в Женева, той припомни, че то предвижда "прилагане на мерките от чл. 7 от Устава на ООН, в случай че Дамаск не спази ангажиментите си". Този член предвижда санкции, включително употреба на сила, ако даден страна не спазва решение на Съвета за сигурност, напомня АФП.

Съгласен съм, че (за Дамаск) трябва да има последици, ако не спази ангажиментите си, посочи Бан, без обаче да спомене военен удар. В изложението си, базирано на експертите на ООН, извършили разследване в Сирия, Бан Ки-мун съобщи за "неоспорими и убедителни доказателства", че отровен газ зарин е бил използван срещу населението на 21 август край Дамаск.

Според Вашингтон, Лондон и Париж, извършител на масовото убийство са сирийските правителствени сили. "Резултатите от разследването са неопровержими. Фактите говорят сами за себе си. Разследващата мисия на ООН потвърди недвусмислено и обективно, че в Сирия е било използвано химическо оръжие", заяви генералният секретар.

Освен медицинските проби и свидетелствата, които са събрали, като парчета от муниции, експертите са разпитали над 50 оцелели при нападението, лекари или спасители. Те са описали редица симптоми - от задушаване през възпаление на очите и гадене до изпадане в безсъзнание, каза Бан Ки-мун.

Спасителите видели много хора да лежат на земята, много от тях - мъртви или в безсъзнание, без да имат видими наранявания, добави той.

Докладът подчертава, че между 2 и 5 часа сутринта на 21 август температурата край Дамаск е паднала, създавайки благоприятни условия газът да се задържи близо до земята и лесно да проникне в ниските части на жилищата, където много хора се били скрили, отбеляза Бан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1414 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.09.18 | 01:28

1
Путин се насра...както винаги сам срещу света (и с неговите съюзници - луди диктатори всички до един).

2013.09.18 | 01:28

2
Я си пий хапчетата !

Добави коментар

Водещи новини