Кери поиска от Абас да засили диалога между израелци и палестинци

  • 09 септември 2013 10:53

  • 567
  • 0
Кери поиска от Абас да засили диалога между израелци и палестинци
©

Американският държавен секретар Джон Кери се срещна снощи в Лондон с палестинския президент Махмуд Абас, за да поиска от него "да засили" преките преговори с Израел, подновени това лято, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Кери и Абас, които се познават добре, разговаряха три часа - два от които насаме - в голям хотел в британската столица, първи подобен случай след подновяването на диалога между израелци и палестинци в края на юли, съобщи дипломат от Държавния департамент, който придружава държавния секретар в европейската му обиколка. "Те обсъдиха начините за ускоряване на дискусиите и за гарантиране на успеха им", заяви той. Кери е в Лондон, където днес трябва да се срещне с Уилям Хейг. Посещението му в Париж през уикенда беше посветено на Сирия и френско-американските планове за военни действия. Във френската столица той обърна внимание и на преговорите за мир между израелци и палестинци, като се срещна със саудитския, катарския и египетския си колега и представители на Арабската лига.

Кери приветства факта, че израелците и палестинците са решени да продължат преките преговори и обеща да се срещне скоро с израелския премиер Бенямин Нетаняху. От пролетта Кери се старае израелските и палестинските преговарящи да подновят преките дискусии във Вашингтон, след като преговорите бяха прекъснати в продължение на три години. Той приветства Нетаняху и Абас за поемането на политически риск и заяви пред министрите от Арабската лига, че подкрепата й е важна за разрешаването на конфликта.

Ръководителят на катарската дипломация Халед ал Атия подложи на критика Израел заради продължаването на строежите на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим. "Винаги, когато трябва да започне нова серия от преговори, тя се предшества от съобщението за строеж на жилища", отбеляза той. Според него това засяга пряко преговорите. Малко след началото на преговорите в средата на август израелското правителство обяви строежа на над 2000 жилища в заселническите селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини