Сирийската армия завзе стратегическия северен град Ариха

  • 03 септември 2013 14:52

  • 2247
  • 3
Сирийската армия завзе стратегическия северен град Ариха
©

Сирийската армия завзе стратегическия северен град Ариха, осигурявайки си коридор за доставки от крайбрежния град Латакия към районите, контролирани от армията в региона, който се владее предимно от бунтовници, предаде Ройтерс.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който съобщи за победата на силите на президента Башар ал Асад в Ариха, твърди, че лоялни на режима паравоенни формирования, известни като Национални отбранителни сили, са атакували и превзели града под прикритието на силен артилерийски обстрел.

Други активисти на опозицията обаче твърдят, че сраженията не са приключили и че бунтовниците все още се отбраняват в Ариха, разположен в близост до важна магистрала в северната сирийска провинция Идлиб. Според някои информации опозиционните сили няма да успеят да отблъснат армията.

В последните месеци силите на Асад отбелязаха пробив в централна Сирия и около столицата Дамаск, но се успяха да навлязат в контролираните от бунтовниците северни и източни части на страната. Макар че се говори за планирана офанзива на север, силите на Башар ал Асад засега изглежда предпочитат да заздравят позициите си във вече завладените райони, отбелязва Ройтерс.

Призори днес в североизточните райони на Сирия в резултат от саботаж се е запалил газопровод, съобщи Франс прес, позовавайки се на официалната сирийска информационна агенция Сана. Според агенция Сана саботажът е дело на "група въоръжени терористи", което в терминологията на режима на Башар ал Асад обозначава бунтовниците, отбелязва Франс прес.

Още на север в близост до Хасака е бил атакуван петролен кладенец, произвеждащ 3000 барела дневно, предаде още агенция Сана.

Според сирийската агенция извършители на нападението са "друга група въоръжени терористи, които са възнамерявали да откраднат суров петрол". През август сирийските власти съобщиха, че дневното производство на газ е спаднало до 16 милиона кубически метра, докато преди избухването на бунтовете срещу режима на Асад през март 2011 г. е било 24 милиона кубически метра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2247 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
До 1 и 2!

2013.09.05 | 13:09

3
Абе ей клоун, води си монолога наум!

2013.09.04 | 16:23

2
ЧЕРВЕНИТЕ МЕДИИ ОПРАВДАВАТ АСАД. СПОКО, НЯМА ДА ГО БЪДЕ! ЩЕ ИДЕ ПРИ КАДАФИ!

2013.09.04 | 14:54

1
ДА НЕ ПРОПУСНЕТЕ ДА НАПИШЕТЕ НЯКОЙ СЪЗЛИВ МАТЕРИЯЛ ЗА ДИКТАТОРА КАТО ГО ПРЕТРЕПЯТ!

Добави коментар

Водещи новини