Иран: Бивш президент не е обвинявал Сирия за химическо оръжие

  • 02 септември 2013 14:06

  • 1183
  • 0
Иран: Бивш президент не е обвинявал Сирия за химическо оръжие
©

Иранското външно министерство отрече съобщенията, че бившият президент Акбар Хашеми Рафсанджани е обвинил сирийското правителство в използването на отровен газ в гражданската война в страната, предаде Ройтерс.

Техеран заяви, че изявленията на Рафсанджани са били "изопачени". Вчера иранска новинарска агенция (ИРНА) цитира негово изказване, че сирийските власти са изстреляли химически оръжия срещу собствения си народ - смайващо изявление, предвид близките връзки между Техеран и Дамаск. Часове по-късно ИРНА замени съобщението с текст, който не посочва виновни за нападението. "Изявленията на председателя на Съветът за политическа целесъобразност Рафсанджани са били изопачени и бяха отречени от неговия щаб", заяви Марзие Афхам, говорителка на иранското външно министерство.

 Първоначално ИРНА цитира следните думи на Рафсанджани: "Хората са мишена на химически атаки от собственото си правителство, а сега трябва да чакат и атака от чужденци". По-късно изявлението му беше коригирано по следния начин: "От една страна хората са мишена на химическа атаки, а сега трябва да чакат и атаката на чужденци", визирайки плановете на САЩ за ответен удар срещу Асад заради химическата атака.
Рафсанджани е близък съюзник на иранския президент Хасан Роухани и е председател на Съвета за политическа целесъобразност, който съветва върховния духовен лидер на страната аятолах Али Хаменей.

Последвайте канала на

БТА
1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини