Ал Кайда засилва присъствието си в Сирия

  • 13 август 2013 18:06

  • 746
  • 0
Ал Кайда засилва присъствието си в Сирия
©

Преименуваните иракски съюзници на "Ал Кайда" увеличават присъствието си на фронтовите линии в сирийската война, като настъпват във вече окупирани от други опозиционни сили територии и се окопават в убежища, за чието предотвратяване в Ирак и Афганистан американската армия се бори в продължение на повече от десетилетие, пише в. "Вашингтон пост".

Четири месеца след като иракският клон на "Ал Кайда" промени името си, за да даде израз на все по-големите си амбиции, групата успя да утвърди със сила присъствието си в някои градове и села, отнети от контрола на сирийските правителствени сили. Тя получи подкрепа и от притока на хилядите чуждестранни бойци, дошли не само от региона.

Организацията, която сега е известна като "Ислямска държава в Ирак и Леванта", е без съмнение най-голямата свободно присъединила се към сирийските опозиционни сили група, като присъствието й е съсредоточено предимно в северните и източните провинции на Сирия.

С радикалната си идеология и тактики като отвличания и обезглавявания обаче, тя остави отпечатъка си върху регионите, в които присъства, включително в ключови области като околностите около основния контролно-пропускателен пункт по границата на Сирия с Турция.

Последвайте канала на

Весела Найденова
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини