Роухани се закле и пред парламента

  • 04 август 2013 17:52

  • 2024
  • 0
Роухани се закле и пред парламента
©

Новият ирански президент Хасан Роухани положи клетва пред парламента, съобщава РИА Новости.

Няколко часа по-късно той обнародва списъка с министри в новия кабинет.

Министър на залежите на нефт в страната стана Бижа Намарди, министър на вътрешните работи е Абдулраза Рахмани Фазли, Хюсейн Дехган е министър на отбраната на страната, Мохамед Джавад Зариф стана министър на външните работи.

Преди това самият Роухани коментира, че кабинетът ще се състои от „фигури от целия политически спектър."

По време на официалната церемония Роухани обеща да спазва конституцията и да защитава официалната религия на Иран. Клетвата се излъчваше директно по държавната телевизия. За първи път на нея присъстват чуждестранни ръководители, сред които лидерите на Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Казахстан, Армения и Ливан.

По-рано Роухани отправи критики към политиката на САЩ и Запада по отношение на Иран.

Водената от Вашингтон политика оказва натиск върху Иран, в това число и по пътя на въвеждането на санкции срещу ислямската република, които противоречат на международните закони, се посочва в изявление на президента, цитирано от ИТАР-ТАСС.

В него Роухани подчертава, че стремежът на Иран да се сдобие с ядрена енергия за мирни цели напълно съответства на международните закони.

Вчера изборът на Роухани бе одобрен от върховния лидер аятолах Али Хаменей по време на церемония в столицата Техеран. Аятолах Хаменей заяви, че ислямът препоръчва на мюсюлманите да следват умереността във всеки аспект на живота.

Умереността, мотото на Роухани в предизборната кампания, му донесе убедителна в президентските избори. Той спечели президентските избори през юни, обещавайки реформи и да се сложи край на международната изолация на Иран.

64-годишният Роухани е бивш преговарящ по ядрените въпроси на Иран и е ислямски активист преди революцията 1979. Той има подкрепата на реформисткото движение в Иран, което иска новият президент да освободи политическите затворници и вдигане на международните санкции.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини