Осъдиха блогър на седем години затвор и 600 удара с камшик

  • 31 юли 2013 17:00

  • 1644
  • 1
Осъдиха блогър на седем години затвор и 600 удара с камшик
©

Блогър от Саудитска Арабия бе осъден на седем години затвор и 600 удара с камшик за нарушаване на ислямските ценности.

Раиф Бадауи, създател на сайта "Свободни саудитски либерали", в който се дискутира ролята на религията в Саудитска Арабия, е обвинен в кибератаки и неподчинение от собствения си баща. Преди това към тези обвинения искали да добавят и вероотстъпничество, което би го заплашило със смърт, но съдията решил да се откаже от тази позиция. Според саудитските медии, Бадауи е осъден на затвор и 600 удара с камшик за "създаване на онлайн форум, който обижда ислямските ценности и насърчава либерални мисли". От американската правозащитна организация Human Rights Watch заявиха, че решението на съда противоречи на заявената от кралството подкрепа за религиозния дебат и реформи.

Блогърът бе арестуван през юни 2012 г., а според изданието "Ал Уатан", сега съдията е издал разпореждане "Свободни саудитски либерали" да бъде закрит. Съпругата на Бадауи и трите му деца са напуснали Саудитска Арабия след арестуването му и в момента живеят в изгнание в Бейрут. Най-големият износител на петрол в света прилага стриктно шариата и следва ултраконсервативното му уахабитско тълкуване.

При подобни случаи съдиите основават решенията си на собствената си интерпретация на религиозния закон, а не на правни прецеденти или на писан кодекс. И въпреки че крал Абдула наложи реформи в правната система, според саудитските адвокати повечето консервативни магистрати отказват да прилагат голяма част от променените правила.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1644 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
двоен стандарт

2013.08.04 | 10:42

1
Нещо да чуем за санкции от Европа и САЩ в защита на демокрацията и свободата на словото? А грешка, то не било в Китай а в нашата си арабска марионетка

Добави коментар

Водещи новини