До три месеца сирийските кюрди обявяват автономия

  • 22 юли 2013 07:32

  • 1489
  • 0
До три месеца сирийските кюрди обявяват автономия
©

До три месеца сирийските кюрди обявяват автономия в Северна Сирия, а до шест месеца изготвят проект за Конституция и провеждат парламентарни избори, съобщи електронното издание на турския вестник "Милиет", позовавайки се на съобщение на информационното издание "Ал Монитор".

Информационното издание "Ал Монитор" излезе с шокиращото твърдение, че до три месеца Партията на демократичното единство на Кюрдистан (ПДЕК) се готви да обяви автономия в северните райони на Сирия и с това да сформира собствено временно правителство, посочи още вестник "Милиет".

Според публикацията на "Ал-Монитор" ПДЕК е изготвила съвместен план с влиятелните в района кюрдски политически фактори за подобно временно правителство, като поддържа и тесни връзки с турската Кюрдска работническа партия (ПКК). Вторият етап на проекта за разрешаване на кюрдския проблем в Сирия, оповестен официално на 19 юли, е именно изработване на проект за конституция и провеждане на парламентарни избори. Важна роля за този проект за кюрдска автономия в Сирия имат и кюрдските политически движения, свързани с лидера на иракските кюрди Месут Барзани и неговата Демократическа партия на Кюрдистан и с президента на Ирак Джелял Талабани, респективно неговата организация Патриотичен съюз на Кюрдистан.

Още от юни основните фигури в ПДЕК водят разговори с двете водещи организации на иракските кюрди и на 9 юли на специално съвещание са изгладени някои противоречия между сирийските и иракските кюрди, за което активно съдействие е оказала и турската ПКК, допълва вестник "Милиет", цитирайки информационния сайт "Ал Монитор".

Последвайте канала на

Весела Найденова
1489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини