ЕС е шокиран и ужасен от насилието в сирийския град Хама

  • 01 август 2011 06:28

  • 1087
  • 0
ЕС е шокиран и ужасен от насилието в сирийския град Хама
©

Европейският съюз е шокиран и ужасен от употребата на танкове срещу мирни граждани на сирийския град Хама, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс.

Правозащитни организации съобщават, че при офанзивата на сирийските въоръжени сили срещу града са убити близо сто участници в протестите срещу режима на Башар Асад.

"Офанзивата на сирийската армия е още по-шокираща, тъй като бе предприета в навечерието на свещения мюсюлмански месец Рамазан", подчерта Аштън.

"Сирийската армия и силите за сигурност имат задължението да защитават гражданите, а не да ги избиват безразборно", напомни тя.

Остри декларации по повод действията на режима в Дамаск направиха вчера външните министри на няколко страни от ЕС. Дори Турция, доскорошен съюзник на Сирия, се присъедини към призивите за спиране на насилието и за диалог, посочва Ройтерс.

"Заедно с останалите страни от мюсюлманския свят Турция е дълбоко разочарована и потресена от случващото се в навечерието на свещения месец Рамазан. Развитието на събитията повдига въпроса дали сирийските власти са искрени, когато казват, че са готови да решат проблемите с мирни средства", се казва в декларация на турското външно министерство.

Последвайте канала на

БТА
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини