Героиня на комикс е кандидат за президент на Иран

  • 12 юни 2013 15:45

  • 1369
  • 1
Героиня на комикс е кандидат за президент на Иран
©

Героиня от комикс се състезава за президент на Иран.

"Гласувайте за Захра" е кампания, подета от правозащитна организация и цели да подкрепи единствената, макар и виртуална, претендентка за държавен глава на Ислямската република. Става дума за персонажа от комикса "Раят на Захра" с автор Амир Солтани, публикуван през 2010 г. в интернет. Сюжетът разказва как иранка търси изчезналия по време на сблъсъците през 2009 г. си син и намира само гроба на детето си. Историята е преведена на 15 езика и разказва за живота на обикновените иранци, повечето от които са против консервативния режим на аятоласите. Според Ал Арабия правозащитниците и авторът на книгата са обединили усилия при започването на кампанията. "Захра е по-човечна от живите кандидати. Тя говори открито за това, от което се вълнуват иранките, критикува властта и върховните лидери", посочва Солтани.

Захра вече има "собствени" акаунти в социалните мрежи, в които споделя своите виждания и коментира платформите на останалите кандидати. Тя също прима въпроси от страна на други хора и отговаря за тях.

"Осъзнаваме, че това е символична кампания и тя няма да повлияе върху хода на вота, но вече кандидати следят постовете на Захра, а на улиците хората говорят за нея.", казва доктор Алиреза Нуризаде от лондонския Център за изучаване на Арабсския свет и Ирана.

Изборите ще се проведат на 14 юни. В тях ще се състезават шестима кандидати. 30 жени бяха подали молби за участие във вота, но Съвет на стражите на конституцията постанови, че жени не могат да управляват Иран.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.06.15 | 23:38

1
Shtom novinata idva ot "AL ARABIA" e 100%-va laja... Al Arabia e 4ifutska podloga....jalta media....

Добави коментар

Водещи новини