Американски експерт: "Хизбулла" търпи сериозни загуби в Сирия

  • 10 юни 2013 09:52

  • 1199
  • 3
Американски експерт: "Хизбулла" търпи сериозни загуби в Сирия
©

Бойците от ливанското шиитско движение "Хизбулла" помогнаха на сирийските правителствени войски да действат по-ефективно срещу опозиционните сили, но понесоха сериозни загуби, заяви експертът от вашингтонския Институт за Близкия изток Уейн Уайт, който е бивш заместник-директор на офиса на Държавния департамент на САЩ за разузнаването в Близкия изток и Южна Азия, предаде РИА Новости.

"С оглед на размаха на бойните действия и съобщенията от Сирия може да се предположи, че във военните операции на сирийските правителствени сили в момента участват няколко хиляди представители на "Хизбулла”. Те помагат на режима основно със силно мотивирани пехотинци”, коментира Уайт.

"Бойците на "Хизбулла" се сражаваха отчаяно в Кусейр. Ръстът на гробовете в контролираните от движението райони на Ливан сочи, че в боевете за града те са понесли множество жертви. В тези интензивни въоръжени сблъсъци, към които се прибави и жестоката вражда между религиозните групировки, със сигурност са извършени военни престъпления. Ние просто не знаем точните цифри”, посочва експертът.

Лидерът на "Хизбулла" Хасан Насрала в едно от изказванията си призна, че бойците на групировката взимат активно участие в сирийския конфликт. Властите в САЩ, които определят "Хизбулла" като терористична организация, настояха от нея да изтегли своите въоръжени бойци от Сирия.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1199 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.06.14 | 00:31

3
тия нагли американци хизбула били терористи ами другите дето са от алкайда и се бият дрещу тях и цял святго знае и американците им осигуряват медийна логистика те не били егати и гнусарите - пожелавам им фронта за освобождение на сирия да им иде но гости нали са им приятели и идемократи като тях

2013.06.14 | 00:30

2
САМО ИЗРАЕЛ СЕ СПРАВЯ , ХИРУРГИЧЕСКА ТОЧНОСТ, С ЛИДЕРИТЕ НА "ХИЗБУЛА" , а с другите талибани !

2013.06.14 | 00:30

1
"ХИЗБУЛА" ТЪРПИ загуби ,както и ПЛАНОВЕТЕ НА САЩ !

Добави коментар

Водещи новини