Кристалина Георгиева: Сирийската криза може да причини хуманитарна катастрофа в задния двор на Европ

  • 22 април 2013 21:44

  • 1125
  • 3
Кристалина Георгиева: Сирийската криза може да причини хуманитарна катастрофа в задния двор на Европ
©

Сирийската криза заплашва да дестабилизира Ливан и да причини хуманитарна катастрофа в задния двор на Европа, заяви  днес еврокомисарят по международното сътрудничество,  хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева  в интервю за Ройтерс.

Георгиева заяви, че продължаващата вече две години сирийска криза е най-драматичната през последните години, като  принудените да напуснат домовете си хора в страната са 4,3 милиона, а бежанците в съседните страни - близо 1,4 млн. "Когато вирусът на междуобщностното насилие се разпространи, какви ще са последиците? Ливан в пламъци, хуманитарна  катастрофа с невъобразими измерения в регион, който е близо до  задния ни двор", каза Георгиева.

"Затова е е изключително важен моралният въпрос да помогнем в самата Сирия и да подкрепим съседните страни, но това е и в  интерес на Европа", каза тя. Напливът на бежанци извън Сирия превишава капацитета за справяне и поставя под огромно натоварване съседните страни, които ги подслоняват, каза тя в кулоарите на срещата на  министрите на външните работи от ЕС в Люксембург. Много общности, приютяващи бежанци, са станали враждебни към тях, а настроенията ще станат още по негативни, ако продължат  престрелките на ливанска територия, заяви българският  еврокомисар.

Сирийски войници и ливански шиитски милиции нападнаха вчера контролирани от бунтовниците райони по сирийско-ливанската  граница. Това бяха най-тежките сблъсъци от гражданската война в този стратегически район, отбелязва Ройтерс. Георгиева съобщи, че Европа е осигурила на Сирия хуманитарна помощ в размер на 600 млн. евро, от които 200 млн. са от  Европейската комисия (ЕК).

ЕК е поискала от Европейския парламент разрешение за отпускане на извънредни резервни средства в размер 250 млн. евро за увеличаване на помощта. "Щом това разрешение бъде дадено, ще обявим значителни допълнителни ресурси за Сирия", каза тя. По думите й ЕК търси начини да мобилизира по-координирана икономическа помощ за бежанците и приютяващите ги общности. Тя заяви също, че смята, че военни престъпления в Сирия са  извършвани както от силите на Асад, така и от бунтовниците. "Загубихме повече от 30 хуманитарни работници в Сирия, основно сирийци, които работят в нашите организации, имахме  редовни отвличания на хуманитарни работници", каза Георгиева.

"Основният нарушител е режимът на Асад, защото Асад е този, който избра през юли миналата година да използва артилерия и  самолети, за да обстрелва цивилни и има доста доказателства, показващи, че не прицел са били вземани болници и магазини за  хляб", каза тя. Тя посочва, че бунтовниците също са стреляли по хуманитарни  конвои. "Има известни индикации, че прилагането на шериата също  допринася за травмата на сирийския народ", каза Георгиева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1125 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
mu mu muuuuuuuuuu

2013.04.26 | 09:55

3
Lajkinya gadna! Tsionistka dolna! Stiga paraziti!!! Kogo lajite??? Prosyatsi!!!

2013.04.25 | 11:38

2
След Сирия, Турция почват нас с помоща на нашите политици и управници, а вие си стойте на топло в офисите с компютрите. Може да сте с дипломи, но до там не можете видите, вирнатите нагоре носове ви пречат.
БАЦЕ

2013.04.24 | 11:34

1
Млъкни и се скрий, некадърна бабичко.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини