САЩ удвоявят помощта си за сирийските бунтовници

  • 21 април 2013 07:48

  • 861
  • 0
САЩ удвоявят помощта си за сирийските бунтовници
©

САЩ вчера направиха нова стъпка в подкрепата си за сирийските бунтовници, като обявиха в Истанбул, че удвояват пряката си "несмъртоносна" помощ и доставките на дефанзивно военно оборудване, макар и не на оръжия, за които настойчиво апелира опозицията, предаде АФП.

В края на срещата, продължила повече от шест часа, на групата на 11-те страни приятели на Сирия, държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че Вашингтон ще предостави допълнително 123 милиона долара. С тях несмъртоносната помощ за опозицията срещу президента Башар ал Асад ще се удвои, достиагйки почти 250 милиона долара. Залогът в Сирия не може да е по-ясен: химически оръжия, избиване на хора с балистични ракети и други оръжия с огромна разрушителна сила, възможност цялата страна са бъде разкъсана на анклави, потенциал за религиозно насилие. Моментът е критичен, обясни Кери пред пресата. Конфликтът вече излиза извън границите на Сирия и застрашава съседни страни. Кръвопролитието трябва да спре. Това ни събра тук, за да говорим за възможностите за мир и преход, заяви държавният секертар, цитиран от Асошиейтед прес.

Кери не разкри подробности за характера на новото оборудване, което ще бъде предоставяно на сирийската опозиция, но подчерта, че то ще надхвърля досегашните военни хранителни дажби и комплекти за медицинска помощ и ще включва и други видове несмъртоносно оборудване. Преди срещата американски медии съобщиха, че помощта може да включва бронежилетки, бронетранспортьори, очила за нощно виждане, усъвършенствана комуникационна техника.

Последвайте канала на

БТА
861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини