Западът иска разследване за използвано химическо оръжие в Сирия

  • 19 април 2013 07:20

  • 1061
  • 0
Западът иска разследване за използвано химическо оръжие в Сирия
©

САЩ, Великобритания и Франция разполагат с данни за "малки количества" използвано химическо оръжие в Сирия и проверяват дали е истина, предаде Los Angeles Times.

Великобритания и Франция поискаха от ООН да се разследват тези данни и признаха, че разполагат засега с проби от почвите и свидетелски показания, които не могат да бъдат приети безусловно, но са достатъчни, за да се започне разследването.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър съобщи на изслушване в Сената, че се проверяват данни за използвани химически оръжия в Сирия, предаде "Ройтерс".

Той потвърди, че са получени много сигнали срещу армията на сирийския лидер Башар Асад и те се проверяват.

Засега, обаче, Клепър заяви само, че "разследващите се отнасят много сериозно към данните", но не се ангажира дали това наистина отговаря на истината.

Сирия бе обвинена от бунтовниците в извършване на химическа атака през миналия месец в Алепо. Западни дипломати също потвърдиха, че са налице сериозни доказателства в тяхна подкрепа.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун сформира екип от разследващи, но Сирия отказа да го допусне в страната с мотива, че ООН иска по-широк достъп, отколкото Сирия е готова да разреши.

Междувременно, американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че има реална опасност Сирия да се разпадне.

Това изявление бе направено малко преди очакваната в събота в Турция поредна среща на Приятели на Сирия.

Кери поиска да се увери, че всички участници имат единна визия за Сирия след Асад и са наясно какви опасности крие сегашната ситуация в страната.

Пред американски сенатори, държавният секретар заяви отново намерението Сирия да бъде демократична държава, но и предупреди, че в момента там дипломацията не може да постигне резултати, тъй като властват насилието и екстремизмът.

В момента дори и въоръжаването на сирийските бунтовници може да бъде опасно, тъй като много и враждебни страни в конфликта се опитват да завладеят територии.

Той ще участва в срещата на външните министри на страните-членки на НАТО през следващата седмица, където ще се срещне и с руския външен министър Сергей Лавров и ще разчита и на руската подкрепа.

Продължаващият военен конфликт в Сирия отне живота на най-малко 70 000 души.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1061 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини