САЩ: Турция и Израел да закопят томахавките

  • 07 април 2013 18:48

  • 1469
  • 3
САЩ: Турция и Израел да закопят томахавките
©

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова днес Турция да възобнови напълно дипломатическите отношения с Израел, като подчерта, че това е изключително важно за регионалната стабилност, предаде Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ се срещна днес в Истанбул с турския външен министър Ахмет Давутоглу и с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Подобряването на израелско-турските отношения може да засили регионалното сътрудничество, което да не позволи разпространяване на сирийската гражданска война. Нормализирането на отношенията може също така да сложи край на дипломатическата изолация на еврейската държава в Близкия изток, която е изправена и пред предизвикателствата на иранската ядрена
програма, отбелязва Ройтерс. Кери заяви днес, че САЩ не са тези, които да поставят краен срок за нормализиране на отношенията между Турция и Израел, но същевременно подчерта значението на възобновяването на връзките между двете страни. Той изтъкна, че е задължително да бъде изпълнен ангажиментът за изплащане на компенсации на семействата на убитите турски граждани при рейда на израелски командоси на кораба Мави Мармара през 2010 година. Кери каза още, че трябва да бъдат върнати посланиците на двете страни и да бъдат възстановени изцяло двустранните отношения.

Миналия месец в телефонен разговор, иницииран от американския президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, израелският премиер Бенямин Нетаняху се извини на Турция за рейда на кораба Мави Мармара, а Анкара прие извинението. Тези дни се очаква в Турция да пристигне израелска делегация, която ще обсъжда с турски представители детайлите от споразумение за изплащане на компенсации на семействата на убитите при рейда. Нито Турция, нито Израел обаче са казали досега, че ще върнат посланиците си, отбелязва Ройтерс.

Макар да се смята, че Обама постигна дипломатически успех с реализирането на телефонния разговор между израелския и турския премиер, които не бяха говорили от 2011 г., някои американски представители се опасяват, че Турция може да промени намеренията си, свързани с нормализирането на отношенията с еврейската държава, посочва Ройтерс. Часове след извинението на Израел на огромни билбордове, окачени в Анкара с разрешението на кмет от управляващата в Турция партия, бе показана снимка на намусения Нетаняху до
снимка на възторжения Ердоган. Билбордовете предизвикаха предположения, че някои турски представители имат триумфалистичен тон.

По-късно Ердоган каза, че извинението на Израел разкрива все по-голямото влияние на Турция в региона. Джон Кери днес обаче посочи, че Турция е отговорила "деликатно" и внимателно на извинението. Те направиха стъпки, за да опитат да предотвратят каквото и било чувство за триумфализъм. Всъщност имаше сдържан отговор от правителството и смятам, че е важно за всеки да вземе това под внимание, каза Кери.

ДПА информира, че на съвместната пресконференция на Кери и Давутоглу в Истанбул турският външен министър е призовал Израел да сложи край на блокадата срещу палестинците, като посочи, че това ще бъде условие за пълно нормализиране на отношенията. Според информации на турски медии САЩ искат Турция да положи повече усилия при израелско-палестинския процес за мир и правителството в Анкара да използва повече влиянието си сред палестинците.

Израелските и палестинските лидери обаче реагираха скептично на възможността за посредничество на Турция при разрешаването на конфликта между тях, посочва ДПА. Палестинският външен министър Рияд ал Малки посочи пред палестинско радио, че стратегическите отношения между Израел и Турция не са такива каквито бяха преди и няма да бъдат толкова ефективни. Израелският министър по стратегическите въпроси Ювал Щайниц заяви, че няма алтернатива за директни преговори между Израел и палестинците. Според него е малко вероятно Турция да стане посредник.

Кери и Давутоглу днес са обсъдили и продължаващата повече от две години криза в Сирия, както и общата цел на Анкара и Вашингтон за постигане на мирно решение на проблема. Двамата заявиха, че Турция и САЩ са се договорили да започнат подготовки за поредна среща на групата "Приятели на Сирия", която трябва да се състои скоро. Преди началото на разговорите на Кери с турските представители високопоставен американски представител заяви пред журналисти, че е планирано Кери да изтъкне отново значението на продължаването на политиката на отворени врати (Турция да продължи да държи границите си отворени за сирийците, бягащи от насилието в страната им). Представителят припомни твърденията, че в края на март Турция е депортирала неколкостотин сирийци след бунт в бежански лагер. Броят на регистрираните сирийски бежанци в Турция е близо 262 хиляди. Повечето сирийци са настанени в 17 лагера, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1469 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Константин Велики

2015.01.15 | 19:39

3
Време е в Константинопол да изчезнат джамиите на неверниците!!

2015.01.15 | 19:03

2
Турция винаги е била к*рвата на сащ, и сега е време да поправи това! Вместо да си бъдат силата в региона, клякат на сащ и израел! Стига вече!

2015.01.15 | 19:03

1
evala na erdogan predi vreme zatvori nad sto generala koito sa rabotili za izrael!!! kvo li e polovenieto pri nas:))))

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини