Иран иска да бъде признато правото му да обогатява уран

  • 04 април 2013 18:54

  • 1163
  • 0
Иран иска да бъде признато правото му да обогатява уран
©

Иран настоява правото му да обогатява уран да бъде признато утре в Алмати, Казахстан, където ще се състои нов кръг от преговорите за иранската ядрена програма, предаде АФП.

В срещата ще участват Иран и Групата 5+1 - петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия. "Мислим, че те могат да започнат преговорите утре с изречението, че приемат правото на Иран да обогатява уран", заяви Саид Джалили, главният ирански ядрен преговарящ. Той се надява, че срещата в Алмати няма да приключи с разочарование за Иран. Джалили обаче омаловажи шансовете за двустранна среща с американския си колега, заместник-държавният секретар г-жа Уенди Шърман, въпреки че Вашингтон се надява на преки разговори от няколко години. "Онова, което очаква нашата страна, е САЩ да коригират поведението си и то не само на думи. Утре в Алмати на САЩ предстои ново изпитание", заяви Джалили. "Онези, които идват да водят разговори, трябва да са водени от логиката, а не да идват със заплахи и същевременно да твърдят, че всички опции са на масата на преговорите. Това противоречи на здравия разум", предупреди Джалили.

На предишната среща в Алмати за иранската ядрена програма Групата 5+1 представи на Иран нова оферта, след като разговорите бяха прекратени за 8 месеца. Офертата включваше прекратяване на обогатяването на уран до 20 процента. Другите предложения бяха затваряне на центъра за обогатяване на уран във Фордо и изпращане на вече обогатения до 20 процента уран в чужбина. Иран се показа благосклонен към първото предложение, но не и към останалите две.

Последвайте канала на

БТА
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини