Американци и европейци обучават сирийски бунтовници

  • 01 март 2013 09:56

  • 982
  • 2
Американци и европейци обучават сирийски бунтовници
©

Военни инструктори от САЩ и европейски държави обучават бойци на сирийската опозиция в лагери, разположени в Йордания. Това пише днес британският в. "Таймс", който се позовава на дипломати и източници от тайни служби, действащи в Близкия изток, предаде ИТАР-ТАСС.

Според вестника западните съветници подготвят в тези лагери военни формирования на опозицията, несвързани с групировката "Джебхат ан Нусра", смятана за клон на Ал Каида. Програмата се съгласува с Израел поради неговите опасения, че сирийските радикали може да използват получените бойни умения и оръжия срещу еврейската държава, се казва в статията, цитирана от руската агенция. Официални израелски представители заявяват, че внимателно следят учебния процес. "Едно е да обучавате един бунтовник как да извършва основни маневри и да използва леки оръжия, а съвсем друго - как да изстрелва сложна противовъздушна или противокорабна ракета", пояснява израелски източник.

Поддържайки лагери за сирийската опозиция в Йордания, САЩ и някои от европейските им съюзници се опитват да подсилят умерени групи, чиято цел е да свалят президента Башар Асад. Тази стъпка е най-мащабният пример за включване на САЩ в сирийската криза, тя отразява опасенията, че ислямски бойци от организации като "Джебхат ан Нусра" може да играят ръководна роля в борбата срещу режима, посочва "Таймс". По данни на вестника САЩ са започнали да тренират въстаници преди пет месеца, още преди да бъде преизбран президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият.

Бунтовниците се обучават как да обезопасяват химически оръжия (от арсеналите на сирийската армия), а не как да ги употребяват. Това значително повишава статута на военното крило на сирийската опозиция, но сирийските въстаници поне засега няма да получат оръжия, каквито искаха от Америка - противотанкови и противовъздушни ракети, автомати и гранатомети". Предполага се, че в обучението участват британски военни, но министерството на отбраната на Великобритания опроверга това.

Последвайте канала на

БТА
982 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Центурион

2013.03.04 | 19:58

2
Навремето и в Талибастан ги обучаваха по време на войната на СССР със тях и после помним какво стана !

2013.03.04 | 19:58

1
То ням аи нужда да помним много. Там нещата не са се променили особено

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини