Преговорите на "шесторката" и Иран завършиха без видим напредък

  • 27 февруари 2013 09:57

  • 819
  • 0
Преговорите на "шесторката" и Иран завършиха без видим напредък
©

Преговорите в казахстанския град Алмати между страните от групата "5 + 1" /петте постоянни членове на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - плюс Германия/ и Иран по проблеми на иранската ядрена програма приключиха с договорката контактите да продължат "на експертно ниво" в Истанбул.

Това предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. Днешната среща продължи само един час, посочва АФП. Очаква се ръководителят на иранската делегация, секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Саид Джалили, по-късно да даде пресконференция. Очаква се и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., която също участва в преговорите, да се срещне с журналисти. Обща пресконференция на представители на "шесторката" и на Иран не се предвижда, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източник.

Според ИТАР-ТАСС Техеран не е отстъпил от досегашната си позиция - "че никой не може да забрани на Иран да обогатява уран". Източници от делегацията на "шесторката" заявили пред агенцията, че засега не е ясно дали Иран изобщо е готов да обсъжда програмата си за обогатяване на уран като елемент от евентуално споразумение.

Последвайте канала на

БТА
819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини