Дмитрий Медведев: Метеоритът в Челябинск е урок за цялото човечество

  • 22 февруари 2013 09:35

  • 1247
  • 0
Дмитрий Медведев: Метеоритът в Челябинск е урок за цялото човечество
©

Единственият начин да бъдат уталожени страстите, да бъде успокоена ситуацията в Сирия е всички страни в конфликта "да бъдат настанени на масата за преговорите". Бъдещето на президента Башар Асад и на цялото сирийско ръководство е "вторичен въпрос, макар и важен". "Най-важното е да постигнат споразумение политическите сили", заявява в интервюто руският премиер Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега.

При все това Медведев подчертал в разговор с бразилските ръководители, че според него Асад едва ли би желал да го сполети "участта на Хосни Мубарак или Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, затова личната му съдба има значение". Страните в сирийския конфликт "не са съвсем политически сили, те представляват различни религиозни течения" и "ако не се разберат помежду си, гражданската война най-вероятно ще продължи, дори ако Асад не е на власт", добавя той. Подходът на Русия предполага "съдействие за диалог, за национално помиряване, създаване на терен за споразумение за в бъдеще", казва Медведев. За разлика от Русия обаче някои европейски и арабски държави "доставят оръжие на една или друга страна или провъзгласяват някаква сила за легитимна, а друга - за нелегитимна", с което "ограничават правоспособността на една от страните в конфликта", отбелязва той, пред в. Глобо.


Метеоритът, паднал преди седмица край Челябинск, е урок за цялото човечество. Всичко би могло да приключи значително по-зле, коментира той разрушителната космическа бомбардировка, при която пострадаха над хиляда души. Необходимо е всички заедно да търсят начини да се противопоставят на природните сили, апелира Медведев. "Не смятам, че сме абсолютно идеално, образцово общество и абсолютно идеална държава", признава премиерът на Русия. Несериозно е обаче според него Русия да бъде смятана "за някаква автокрация, където се нарушават човешките права".

Медведев изтъква твърде полярните оценки в руското общество за делото по повод протестната акция на пънк групата "Пуси райът" срещу президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Едва ли има такова нещо като вярна гледна точка; неоспоримо е обаче, че във всяка страна има уважение към решението на съда. Може да не са били наложителни най-строги наказания, да са били достатъчни не толкова твърди мерки - има обаче съдебно решение и то е влязло в сила, казва руският премиер.

През февруари м. г. три млади жени от групата влязоха в олтара на московската православна катедрала "Христос Спасител", където изпълниха "пънк молитва" с призив към Богородица да "прогони" Путин. През август пънкарките бяха осъдени в Москва на по две години лишаване от свобода за хулиганство, мотивирано от религиозна омраза. Присъдата на едната бе променена на условна и тя бе пусната на свобода.
 

Последвайте канала на

БТА
1247 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини