В Йемен също протестират

  • 21 февруари 2013 16:34

  • 742
  • 0
В Йемен също протестират
©

Най-малко шестима души са убити и 40 ранени днес в Южен Йемен, след като силите за сигурност стреляли, за да разпръснат сепаратистки протест в пристанищния град Аден и в близко градче, заявиха медицински източници и очевидци, цитирани от Ройтерс.

Очевидци казаха, че силите за сигурност са стреляли по десетки сепаратисти в Аден, докато демонстрирали срещу президента Абд Рабу Мансур Хади на годишнината от избирането му. Северен и Южен Йемен се обединиха през 1990 г., след като разпадането на Съветския съюз подкопа икономиката на комунистическия юг. Политическият мир обаче бе краткотраен и опит за отделяне на юга през 1994 г. предизвика кратка гражданска война, спечелена от севера.

Хади зае поста през февруари 2012 г., след като народни протести принудиха предшественика му Али Абдула Салех да се оттегли съгласно споразумение, уредено с посредничеството на богатите съседи на Йемен от Залива. Южни йеменци, оплакващи се от дискриминация от страна на севера, искат създаване на нова независима социалистическа държава.

Последвайте канала на

БТА
742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини