Израел скокна на ЕС в ООН заради Хизбулла

  • 13 февруари 2013 09:21

  • 1064
  • 2
Израел скокна на ЕС в ООН заради Хизбулла
©

Израелският постоянен представител в ООН Рон Прозор разкритикува Европейския съюз, че смята Хизбула за легитимна политическа организация, съобщава ливанското електронно издание "Нахарнет".

По време на открит дебат в Съвета за сигурност на световната организация, посветен на защитата на цивилните при въоръжени конфликти, Прозор призова ЕС да обяви ливанската шиитска групировка за терористична организация. "Да бъде наричана Хизбула "благотворителна организация" е като да бъде наричана (терористичната мрежа) Ал Каида организация за градско планиране заради своето желание да изравнява високи сгради със земята", подчерта той. Израелският постоянен представител в ООН отбеляза, че атентатът в Бургас през юли миналата година, при който загинаха петима израелци и един българин, е доказал за пореден път, че Хизбула не ограничава своята дейност до Близкия изток и "нейните отпечатъци може да бъдат открити и на петте континента". "Тезата, че Хизбула има военно и политическо крило, които действат независимо едно от друго, пропадна", посочи той.

След като българският вътрешен министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 обяви миналата седмица, че членове на Хизбула са замесени в кървавия атентат на летището в Бургас, извършен миналата година, множество германски политици призоваха ливанската терористична групировка пда бъде забранена, посочва кореспондент на израелския в. "Джерусалем поуст" от Берлин.

Мястото на Хизбула е в списъка на Европейския съюз на терористичните организации, заяви Елмар Брок от консервативния Християндемократически съюз, председател на комисията по външни работи в Европарламента, посочва вестникът. Той цитира и германския експерт по тероризма Гидо Щайнберг, специалист по Близкия изток в берлинската Фондация за наука и политика, според когото предвид критериите на ЕС за включване на дадена терористична група в черния списък, "Хизбула се класира по всички параграфи".

Франция, Италия, Кипър, Малта, Швеция и правителството на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се са против обявяването на Хизбула за терористична групировка, отбелязва изданието. В изявление за "Джерусалем поуст" Филип Месфелдер - член на Бундестага и говорител по външните работи на парламентарната група на Християндемократическия съюз/ Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) - отбелязва, че тероризмът е в сърцевината на стратегията на Хизбула. Пред вестника той подчерта, че забрана на ЕС би нанесла удар по болното място на радикалната шиитска организация, замразявайки авоарите и притока й на средства в Европа, което ще лиши Хизбула от финансова база за бъдещи терористични актове.
 

Последвайте канала на

БТА
1064 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.02.15 | 13:48

2
ЕДИНСТВЕНАТА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ НАРИЧА ИЗРАЕЛ С ГЛАВЕН ТЕРОРИСТ--НЕТАНЯХУ... ДРУГИ ТЕРОРИСТИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ОСВЕН ИЗРАЕЛ НЯМА
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.02.14 | 21:00

1
И ЦЕЦО МЕЗОНЕТА КАТО ГЛЕДАМ ПАК Е ЗАСТАНАЛ В ДЯСНО НА ТРИБУНАТА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини