Сблъсъци в Йордания след обявяването на частични резултати от изборите

  • 24 януари 2013 16:48

  • 705
  • 0
Сблъсъци в Йордания след обявяването на частични резултати от изборите
©

В Йордания избухнаха сблъсъци между поддръжници на различни кандидат-депутати, след като бяха обявени частични резултати от вчерашния вот, предаде ДПА.

Гневни хора са нахлули в правителствени сгради в редица градове, след като избирателната комисия съобщи победителите за 123 от 150-те места в парламента. По официални данни избирателната активност е била 56,7 процента. В град Маан, на около 200 км южно от столицата Аман, десетки души нахлуха в правителствени сгради, училища и банки в знак на протест срещу обявените резултати. Според очевидци протестиращите обвиняват властите в изборни измами и скандират: "Народът иска да свали режима."

Поддръжници на конкурентни кандидати в северния град Мафрак блокираха пътища с горящи автомобилни, гуми след като няколко новинарски сайта съобщиха неофициални резултати. Бяха нападнати и няколко училища в пристанищния град Акаба в знак на протест срещу забавянето на окончателните официални резултати. Председателят на избирателната комисия Абдул Илах Хатиб призова към търпение и заяви, че забавянето се дължи на огромния брой партийни листи - 61 листи с над 600 кандидати.

Частичните резултати сочат победа за племенни водачи и консервативни поддръжници на режима. Изборите бяха бойкотирани от Мюсюлманските братя, които са най-голямото политическо движение в страната. Според движението изборите са били белязани от масови измами, а избирателната активност е била по-ниска от официално обявената.

Последвайте канала на

БТА
705 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини