Иран с уран за една или две ядрени бомби до средата на 2014 г.

  • 14 януари 2013 20:47

  • 1553
  • 1
Иран с уран за една или две ядрени бомби до средата на 2014 г.
©

Иран може да произведе достатъчно обогатен уран за една или две ядрени бомби до средата на 2014 година и САЩ и съюзниците трябва да увеличат санкциите срещу Техеран преди границата да е достигната.

Това става ясно от доклад на група американски експерти за неразпространение на ядрено оръжие, съобщава „Дейли Стар".

Президентът Барак Обама също трябва ясно да покаже, че САЩ ще предприемат военни действия за спиране на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, подчертава се в доклада от 154 страници, изготвен от групата.

Международната агенция за атомна енергия ( МААЕ) изразява притеснения, че ядрената програма на Иран има военни измерения. Ислямската република опровергава това, подчертавайки, че програмата е за граждански цели и че обвиненията са безпочвени.

Докладът, озаглавен „Американска стратегия за неразпространение на ядрени оръжия в променящия се Близък Изток", е подготвен от петима експерти и се очаква днес да бъде представен.

В доклада се препоръчва САЩ и съюзниците да увеличат санкциите и натиска върху Иран, защото веднъж щом Техеран се сдобие с достатъчно количество високообогатен уран, би било „далеч по-трудно да се спре програмата с военни действия".

Също сред препоръките се посочва, че американското правителство трябва да обяви намерения да използва санкции за налагане на „де факто международно ембарго върху всички инвестиции и търговски дейности с Иран", ако Техеран не спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Препоръчва се да се изпрати „кристално ясно" послание до иранските лидери, че американски военни действия ще им попречат да се сдобият с ядрено оръжие.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аятолах

2013.01.16 | 18:17

1
гадни лицемери-единствено вие стеизползвали такова уръжие срещу мирни жители /хирошима и нагасаки/

Добави коментар

Водещи новини