Групови изнасилвания гoнят сирийки от страната

  • 14 януари 2013 16:53

  • 4303
  • 0
Групови изнасилвания гoнят сирийки от страната
©

Гражданската война в Сирия причинява "потресаващо хуманитарно бедствие", заяви Международният комитет за хуманитарна помощ (МКХП), според който голяма част от стотиците хиляди сирийци, които бягат в съседни страни, напускат родината си поради страх от изнасилване, съобщи Ройтерс.

МКХП, чието седалище е в Ню Йорк, каза, че сирийски бежанци, интервюирани в Ливан и Йордания, са посочили сексуалното насилие като основна причина за бягството си от Сирия, където по думите им често се извършват групови изнасилвания пред семейството на жертвата. "След десетилетия работа в зони на войни и бедствия МКХП знае, че жените и момичетата понасят физическо и сексуално насилие при всеки конфликт. Сирия не прави изключение", заяви организацията в доклад, озаглавен "Сирия: регионална криза". "Много жени и момичета разказаха, че са били нападнати на обществени места или в домовете им, главно от въоръжени мъже", посочи МКХП.

И бунтовниците, и правителствените сили са обвинявани в нарушения на човешките права в 21-месечния конфликт. МКХП също така е получил информация за нападения, при които жени и момичета са били отвличани, изнасилвани, изтезавани и убивани.

Последвайте канала на

БТА
4303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини