Вликобритания предупреди за влошаване на ситуацията в Сирия

  • 10 януари 2013 17:45

  • 1324
  • 1
Вликобритания предупреди за влошаване на ситуацията в Сирия
©

Непреклонността и жестокостта на сирийския президент Башар Асад означава, че има сериозна опасност от влошаване на насилието в Сирия, а ако това стане, международната общност трябва да предприеме по-суров отговор, каза днес британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

"В речта си миналата седмица президентът Асад призова сирийците да се обединят във война срещу неговите противници. Като се има предвид непреклонността и жестокостта на режима, има сериозен риск насилието да се влоши в идните месеци", заяви Хейг пред парламента. "Ако това се случи, международната общност ще трябва да реагира по-твърдо. Така че няма да изключваме възможности за спасяване на животи и защита на цивилни", заяви той.

Ако конфликтът ескалира още повече и международните усилия за мир се провалят, Великобритания може да започне да въоръжава сирийските бунтовници, добави Хейг. Великобритания ще се опита да промени санкциите на Европейския съюз, така че оръжейното ембарго да бъде вдигнато - "за да не бъде затворена вратичката за допълнителна помощ," поясни Хейг, цитиран от ДПА. Той направи уговорка, че решение за оръжейните доставки още не е взето и че подкрепа ще бъде оказана само на "умерените политически сили" в Сирия.

Хейг оповести, че Великобритания ще отпусне още 2 милиона паунда /3,2 милиона долара/ като техническа помощ на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили, с което общата отпусната до сега помощ ще възлезе на 9,4 милиона паунда. Парите са предназначени за "несмъртоносно" оборудване, включително осветителни тела със слънчева енергия, комуникационна и сателитна техника, която ще гарантира, че престъпленията /на режима/ ще бъдат регистрирани и че извършителите им ще бъдат предадени на правосъдието някой ден, обясни ръководителят на британската дипломация.

Последвайте канала на

БТА
1324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.13 | 21:30

1
Големите чакат накъде ще се наклонят везните и чак тогава признават някоя от страните в конфликта и помагат.За сравнение кюрдите не са подкрепени засега за своя държава в Турция.Ако започне конфликт подкрепен с военни действия,пак ще чакат и тогава ще заемат позиция.Хитро а?

Добави коментар

Водещи новини